Chilli Con Carne
Toto jedlo je jedno z mojich najobľúbenejších a musela som ho spraviť už aj sama. Robila som ho prvýkrát a na prekvapenie celkom vyšlo. Aj napriek tomu, že príprava je celkom dlhá stojí za vyskúšanie. Dúfam, že sa vám vydarí. ☺️
POTREBUJEME
90 min príprava, 6-8 porcií
Na chilli:
1 balenie hovädzieho mletého mäsa (500 g)
3 lyžice olivového oleja
1 stredne veľká červená cibuľa
1 menšia mrkva
4 lyžice rajčinového pretlaku
2 plechovky krájaných paradajok (800 g)
1 plechovka červených fazulí
2 menšie paradajky
300 ml vody (môže byť aj vývar)
2 tabličky horkej čokolády
2 lyžičky cukru
soľ
korenie
tymián
chilli paprička
šťava z citrónu
Na ryžu:
1 hrnček ryže
2 hrnčeky vody
soľ
rozmarín
tymián
kari
kari
petržlenová vňať na ozdobenie
POSTUP
Chilli con carne
1. Najprv si nakrájame všetku zeleninu. Mrkvu nastrúhame, nakrájame paradajky a cibuľu na kocky.
2. Na oleji si orestujeme mrkvu a cibuľu. Restujeme na miernom ohni aby nám to neprihorelo.
3. Potom pridáme soľ, korenie, tymián a počkáme kým nám bylinky začnú vonať. Následne pridáme rajčinový pretlak a poriadne premiešame.
4. Ako ďalšie pridáme mäso a rozdrobíme pomocou varešky na menšie kúsky.
5. Vo chvíli keď je mäs zatiahnuté (zmenilo farbu) pridáme nakrájané paradajky, paradajky z plechovky a chilli. Poriadne premiešame a zakryjeme pokrievkou. Necháme variť asi hodinu.
6. Ku koncu varenia pridáme fazule a poriadne premiešame. Ak sa nám zmes zdá málo šťavnatá pridáme vodu alebo vývar (určite nie bujón!).
7. Na záver pridáme max. 2 tabličky horkej čokolády a všetko poriadne premiešame. Dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a soľou podľa gusta.
8. Servírujeme.
Ryža
1. Do hrnca dáme olivový olej a orestujeme ryžu na miernom ohni.
2. Pridáme 2 hrnčeky vody a premiešame.
3. Pridáme soľ a bylinky a necháme variť asi 15 min.
4. Servírujeme.
DOBRÚ CHUŤ!
Komentáre
Zverejnenie komentára